Vemo Media logo

13 saker att tänka på innan lansering av hemsida

Att tänka på innan lansering av hemsida

Förbereder du dig för att lansera en ny hemsida? För att undvika de vanligaste misstagen och maximera nyttan du kan få av hemsidan har jag sammanställt några enkla tips du kan använda dig av innan lanseringen av hemsidan.

I denna artikel kommer du att lära dig allt från hur du kan förbättra användarupplevelsen på hemsidan till hur du kan skydda hemsidan mot hackare och spam.

Vissa tips kan verka lite grundläggande, men det är poängen. Det kan vara lätt att missa självklara saker då det finns så mycket att tänka på med hemsidan.

För att se till att du inte missat något kan du ta några minuter och gå igenom denna lista innan du lanserar hemsidan.

1. Förbättra användarupplevelsen

Dubbelchecka att alla länkar på hemsidan leder dit de skall och att kontaktformulärer fungerar.

Se också till att alla bilder har en passlig storlek och att de är komprimerade. Stora bilder kan göra att hemsidan laddar långsammare. Många orkar inte vänta på att hemsidan laddar utan det är mera troligt att de lämnar hemsidan.

Om du använder WordPress kan du t.ex. installera Smush, en gratis plugin som automatiskt komprimerar bilder då de laddas upp till hemsidan.

Ifall du har en webbutik och du tar emot betalningar på hemsidan, lönar det sig att testa att varje steg i betalningen fungerar på rätt sätt innan du lanserar hemsidan.

2. Gör det enkelt att hitta information

hitta information
Tänk på att det ska vara lätt att hitta information

Det måste alltid vara lätt för besökaren att hitta den information de letar efter på hemsidan.

Tänk dig att du besöker din hemsida för första gången, hur lätt är det att navigera mellan olika sidor, att hitta den viktigaste informationen på hemsidan som kontaktuppgifter, produkter, ”om oss”-sidan och är det lika lätt på mobil?

För att göra det enkelt att navigera mellan olika sidor är det viktigt att menyn alltid är synlig på hemsidan.

En trend de senaste åren är att gömma menyn bakom en knapp, men eftersom det frustrerar många användare då de måste trycka på en knapp för att se menyn rekommenderar jag inte att du gör det. På mobil är detta okej, eftersom länkarna i menyn ofta inte ryms på skärmen.

3. Testa hemsidan med olika enheter och skärmstorlekar

olika enheter
Innan lansering av hemsida bör man testa den med olika enheter

Innan du lanserar en ny hemsida lönar det sig att testa att hemsidan fungerar felfritt på de flesta vanliga enheter.

Din hemsida måste fungera felfritt på åtmistone mobil, paddor, laptops och stationära datorer.

Stora 4K skärmar med hög resolution har blivit allt populärare, så glöm inte bort att hemsidan också måste se bra ut på stora skärmar. Ett problem kan vara att innehåll som tar upp hela skrämbredden blir för utspritt på verkligt stora skärmar. Därför kan det löna sig att sätta en maximal bredd på innehållet.

4. Se till att hemsidan fungerar med de vanligaste webbläsarna

vanliga webbläsare
Tänk på att testa hemsidan med de vanligaste webbläsarna

Om du har gjort hemsidan med WordPress och du använder ett betalt tema, eller om du byggt hemsidan med en hemsidebyggare som Wix eller Squarespace är detta inte lika viktigt, eftersom stöd för de vanligaste webbläsarna isåfall för det mesta är inbyggt.

Men om du kodat hemsidan själv eller vill vara helt säker, lönar det sig att checka att hemsidan fungerar felfritt på de vanligaste webbläsarna:

  • Chrome
  • Firefox
  • Microsoft Edge
  • Safari
  • Opera
  • Internet Explorer (mindre relevant nuförtiden)

Du kan använda dig av ett program för att se hur hemsidan ser ut med olika webbläsare, men dessa är sällan gratis.

Om du inte äger t.ex. en Mac kan du fråga någon du känner som har en Mac om hemsidan fungerar bra på Safari-webbläsaren.

5. Skapa en 404 sida

404 sida
Tänk på att lägga till en personlig 404-sida på hemsidan

ifall besökare kommer till en sida som inte finns på hemsidan, måste de få veta vad som gått snett, och hur de kan hitta till rätt sida på hemsidan.

Det minsta du behöver är ett kort meddelande om att sidan inte finns, och en länk till en annan relevant sida på hemsidan.

Om du är ambitiös kan du skapa en 404-sida som har lite mera humor för att lätta på frustrationen användaren kan känna då de inte hittar sidan de söker efter.

6. Installera och konfigurera Google Analytics

google analytics
Innan lansering av hemsida bör man installera ett analysprogram

Att ha en hemsida utan besökarstatistik är som att fumla runt i mörkret utan en ficklampa — det blir svårt att veta vad som fungerar och inte fungerar med hemsidan.

Med Google Analytics kan du få data om hemsidans besökare, som t.ex. hur många besökare du får per månad som t.ex.:

  • vilka sidor som är populärast
  • hur besökare hittar till din hemsida
  • hur många som har gjort viktiga saker som att ta kontakt eller köpt produkter på hemsidan
  • hur länge besökare stannar på olika sidor på hemsidan

Google Analytics är gratis och tar bara en kort stund att konfigurera.

Om du använder WordPress rekommenderar jag att du dessutom skaffar MonsterInsights Google Analytics plugin till WordPress, som gör det möjligt att se all Google Analytics data inuti WordPress.

MonsterInsights har också andra nyttiga funktioner som att analysera rubriker på hemsidan så att de är SEO-vänliga (men tyvärr fungerar detta inte så bra på svenska).

7. Installera en SEO-plugin

wordpress seo-plugin
Alla hemsideägare borde tänka på att installera en SEO-plugin

Om du vill synas bra på sökmotorer som Google och skapa mycket innehåll på hemsidan är det en bra idé att installera en plugin som hjälper till med sökmotoroptimering (SEO).

Ifall du använder WordPress är Yoast en väldigt populär SEO-plugin som du kan använda på hemsidan. En nyare SEO-plugin för WordPress som också blivit populär på senare tid är RankMath.

Jag har själv bytt till RankMath från Yoast, eftersom det har fler gratis funktioner än Yoast. RankMath är ett bra val ifall du är mera erfaren med SEO, och du vill ha mer kontroll över hemsidans SEO.

Både Yoast och RankMath har en gratis version som har många nyttiga funktioner som hjälper dig optimera hemsidan och dess innehåll för sökmotorer.

8. Skydda hemsidan mot attacker

skydda hemsida
Det lönar sig att tänka på hemsidans säkerhet

Om din hemsida är byggt på ett innehållshanteringssystem som WordPress, lönar det sig att skydda hemsidan mot angripare. WordPress-hemsidor är nämligen ett vanligt mål för hackare.

Visste du att över 70% av alla WordPress-installationer är sårbara för attacker? Det är för att många WordPress-hemsidor använder en gammal version av WordPress och osäkra eller utdaterade plugins, vilket gör dem lättare att hacka.

För att skydda din WordPress-hemsida mot attacker kan du använda dessa tips:

  • Installera ett plugin som begränsar mängden inloggningsförsök. Då blir det svårare att attackera sidan med så kallade ”brute force”-attacker, där hackaren skriver in så många lösenordskombinationer som möjligt, tills de hittar rätt lösenord.
  • Byt WordPress-användarnamnet från ”admin” till något som är svårare att gissa. Detta ger extra skydd då hackaren isåfall också måste lista ut användarnamnet.
  • Se till att du har ett bra lösenord. Ett bra lösenord är svårt att gissa, innehåller inte självklara ord som namnet på företaget och har många siffror och specialtecken. Här är några tips på hur du kommer på ett bra lösenord.
  • Ändra länken till inloggningssidan från ”/wp-admin” till något annat. Då bottar försöker hacka WordPress-hemsidor försöker de först med /wp-admin-sidan. Att byta länken till något annat ger därför extra skydd mot attacker.
  • Installera ett plugin som skyddar mot attacker, som WordFence. WordFence och andra säkerhetsplugins skyddar hemsidan bl.a. genom att stoppa hackare med svartlistade IP-addresser från att besöka hemsidan.

9. Skydda dig mot spam

stoppa spam
Tänk på att det kan komma spam via hemsidan

Om du har kontaktformulär på hemsidan är det vanligt att det kommer spam-meddelanden till inboxen.

Det kan komma förvånansvärt mycket spam från kontaktformulärer även om hemsidan inte har många besökare. Det är oftast frågan om bottar som automatiskt skickar spam.

Ifall bottar lyckas skicka spam via ditt kontaktformulär, kan det vara möjligt att de också kan skicka spam till andra e-postadresser via kontaktformuläret, vilket kan ge en dålig bild av ditt företag.

Du kan använda dig av reCAPTCHA för stoppa bottar från att skicka spam via kontaktformuläret. De flesta kontaktformulärer i WordPress, som WPForms och Elementors kontaktformulär stöder reCAPTCHA.

Du kan välja mellan reCAPTHA v2, som kräver att besökaren gör något manuellt eller reCAPTCHA v3, som automatiskt försöker avgöra ifall det är frågan om en bot.

Det kan också löna sig att dölja e-postaddresser på hemsidan genom att t.ex. byta ut ”@” tecknet mot ”(at)”, på så sätt gör du det svårare för bottar att få tillgång till din e-postaddress.

10. Ta bort onödiga plugins

ta bort plugins

Då du skapade hemsidan kanske du installerade plugins som du inte egentligen behöver.

Nu är det dags att gå igenom alla plugins som finns på hemsidan, och ta bort de som du inte behöver, eller avaktivera plugins som du kanske behöver senare.

För se till att hemsidan är snabb och säker lönar det sig att inte har mer än ungefär 5 plugins installerade och aktiverade samtidigt.

Utdaterade eller osäkra plugins är en vanlig orsaken till att WordPress-hemsidor blir hackade.

11. Se till att hemsidan följer alla lagar

gdpr hemsida

Att se till att hemsidan följer alla lagar kan vara knepigt och tidskrävande, men det är viktigt, speciellt om du har ett större företag. Här är några tips på va du kan göra:

  • Se till att du har nödvändiga licenser för bilder, plugins, teckensnitt etc.
  • Överväg att inkludera en sida som beskriver företagets användarvillkor. Det är speciellt viktigt om du säljer produkter eller tjänster via hemsidan. Det finns exempel på användarvillkor och sekretesspolicy på webben som kan hjälpa dig komma igång.
  • Om du samlar in data kan du försäkra besökarna att deras personliga uppgifter är i goda händer med en sida som beskriver din integritetspolicy. Nuförtiden måste alla företag som har besökare i EU också följa GDPR.
  • Om hemsidan använder cookies, måste du informera besökaren om detta.
  • Tänk också på att enligt lagen måste din hemsida vara tillgänglig för alla användare, också de som är blinda, döva eller som har rörelsehinder. För att göra hemsidan mera tillgänglig för blinda eller de som har nedsatt syn bör du åtminstone lägga till ALT-text till alla bilder på hemsidan, så att de får en förklaring för vad bilden föreställer då de använder en skärmläsare som berättar vad som finns på hemsidan.

12. Gör en plan för att få besökare till hemsidan

marknadsföring

Det kan vara lätt att tro att hemsidan får många besökare av sig själv.

Man har ju trots allt lagt ner så mycket tid på att skapa innehåll, ta bilder, och designa hemsidan att det kan kännas som att man förtjänar att få besökare till hemsidan.

Men, faktum är att över 90% av alla hemsidor inte får någon traffik från Google alls och väldigt få besökare.

Därför måste du jobba hårt själv för att få besökare till hemsidan. Här är några tips på vad du kan göra efter du lanserat hemsidan:

  • Tryck upp flygblad och annonser med en länk till hemsidan och placera dem där dina potentiella kunder finns.
  • Tryck upp klistermärken och andra PR-produkter som lockar folk till hemsidan.
  • Berätta åt alla du känner att du har en ny hemsida, och be dem att besöka hemsidan och att klickar runt och vistas på hemsidan så länge som möjligt (det ger signaler till Google att folk trivs på hemsidan).
  • Marknadsför hemsidan på sociala medier. Välj några sociala medier, som Instagram, Facebook, Twitter eller Pinterest. Välj de social kanaler där dina kunder finns och lär dig hur du kan använda dem för att marknadsförda ditt företag och få fler besökare till hemsidan.
  • Starta en blogg på hemsidan där du skriver om sådant som dina potentiella kunder är intresserade av.

13. Inkludera viktiga nyckelord på hemsidan

nyckelord på hemsida

Detta har också att göra med sökmotoroptimering (SEO).

Gå igenom rubriker, titlar för sidor och texten på hemsidan och se till att du inkluderar de nyckelord som potentiella kunder använder för att hitta dina produkter eller tjänster på Google.

På så sätt får Google och besökaren en klar bild av vad sidorna på hemsidan handlar om.

Som ett exempel kan en rörmokare i Helsingbord inkludera nyckelorden ”Rörmokare Helsingborg”, eller varför inte ”Snabb Rörmokare Helsingborg” på viktiga ställen på hemsidan.

Det enklaste sättet att se vad kunder söker på Google är att se vilka förslag Google ger med ”auto-complete” då du skriver in dina tjänster eller produkter på Google.

Sammanfattning

Som du ser finns det väldigt mycket att tänka på innan man lanserar en hemsida.

Det är sannolikt att du missat något även efter du gått igenom och dubbelcheckat allting. Men det är okej, eftersom en hemsida aldrig är färdig, utan den måste förbättras med tiden.

Behöver du hjälp med någon av dessa punkter, eller vill du piffa upp designen på hemsidan förrän den lanseras? Jag hjälper gärna till med hemsidan, till ett pris de flesta har råd med.

Content