Google sites eller WordPress – Vad borde du välja?

google sites eller wordpress

Så du vill starta en ny hemsida, och du undrar om du borde välja Google sites eller WordPress.

Båda plattformerna är gratis, men förutom det så har de inte mycket gemensamt.

Det som är bra med Google sites är att det är väldigt lätt att lägga upp en hemsida, och det är också helt gratis, för det mesta. Med WordPress måste du veta lite mera om kodning, webbhotell och att bygga hemsidor i allmänhet.

I allmänhet så är WordPress ett bättre val, speciellt om du vill ha en hemsida som kan växa med ditt företag.

Till näst kommer jag att berätta lite mera om när du borde välja Google sites eller WordPress som plattform för din hemsida.

Google sites och WordPress, vad är skillnaden?

Största skillnaden mellan Google sites och WordPress är att Google sites har mycket färre funktioner och att det är lättare att använda. Med Google sites behöver du inte fixa webbhotell själv eftersom det ingår. Med WordPress måste du installera WordPress på en server själv, konfigurera hemsidan och koppla den till din domän, m.m.

Google sites

Google sites är Googles egna plattform för att skapa hemsidor. Du kan skapa så många gratis hemsidor som du än vill med ett vanligt, gratis Google-konto.

Plattformen har en enkel hemsidabyggare. Google sites passar bäst för små hemsidor, som t.ex. evenemang eller för små personliga hemsidor.

Google sites har inbyggda teman som går att anpassa. För tillfället har de endast några teman som alla är rätt så simpla. Om du vill ge ett riktigt professionellt intryck så lönar det sig att välja en annan plattform.

Med Google sites går det att integrera Google-kalendrar och andra verktyg från Google. Flera kan också arbeta på hemsidan samtidigt om de har Google-konton.

Eftersom det inte har lika mycket funktioner som WordPress passar det inte lika bra för företags hemsidor. Det går inte t.ex. att skapa en blogg med Google sites, till skillnad för WordPress.

WordPress

Till skillnad från Google sites måste du installera WordPress på en server själv och köpa, eller använda ett gratis tema. En stor del av alla hemsidor på webben är skapade med WordPress, så det är ett säkert val för de flesta företag som vill ha en professionell hemsida.

Med WordPress kan du välja mellan väldigt många olika teman för olika typer av företag och ändamål. Det finns många gratis teman och också betalda teman. Om du vill ha bra support och en mera säker hemsida lönar det sig att välja ett betalt tema.

Till skillnad från Google sites finns det heller inget inbyggt stöd utan du måste hitta information om hur du bygger hemsidan på webben. Det finns mycket artiklar och videor om hur man bygger hemsidor med WordPress på webben, så det är inte svårt, men det tar en längre tid.

Med WordPress kan du t.ex. skapa en blogg, en webbutik, något som inte är möjligt med Google sites. Det finns också många plugins till WordPress som kan användas för att utöka hemsidans funktioner.

WordPress eller Google sites – slutsats

Om du behöver en enkel och gratis hemsida snabbt för dina projekt, en liten personlig hemsida eller en hemsida för ett mindre evenemang kan Google sites vara ett bra val. Det är lätt att lägga upp och att editera hemsidan även om man inte är tekniskt lagd. Google har gjort det lätt genom att också ha guider som förklarar steg för steg hur allting fungerar.

Men om du vill ha en mera professionell hemsida med mer funktioner och en bättre design så är WordPress alltid det bästa alternativet. Det tar en längre tid att lägga upp hemsidan och du måste också skaffa webbhotell och en domän själv, men det är värt det om du vill ha bättre resultat från hemsidan.

Content