Gratis bilder till hemsida – 21 gratis bildbanker för 2021

gratis bilder till hemsida

För att ge ett gott intryck måste du använda bilder av hög kvalitet på hemsidan.

Det finns otaliga bildbanker där du kan hitta gratis bilder till hemsidan. Många gratis bildbanker har tusentals, eller beroende på din bransch, t.o.m. hundratusentals gratis bilder med Creative Commons-licens som du kan använda på din hemsida.

Du vet kanske redan om gratis bildbanker som Unsplash och Pexels, de populäraste gratis bildbankerna på nätet.

Därför vill jag presentera några gratis bildbanker med högklassiga bilder och illustrationer som du kanske inte har hört om förr.

 1. Picjumbo
 2. Negative Space
 3. Freepik (också illustrationer)
 4. Stokpic
 5. Kaboompics
 6. Undraw (endast illustrationer)
 7. Startup Stock Photos
 8. Freerange Stock
 9. Unsplash (favorit!)
 10. Stocksnap
 11. Humaans (illustrationer av människor)
 12. Life of Pix
 13. Gratisography
 14. ISORepublic
 15. Jay Mantri
 16. Pixabay
 17. Death to Stock
 18. Splitshire
 19. Libreshot
 20. Fancy Crave
 21. Vintage Stock Photos

1. Picjumbo

picjumbo gratis bildbank

Denna bildbank erbjuder gratis bilder i många olika kategorier. Så gott som alla bilder i denna bildbank är tagna av en person, Viktor Hanacek. Detta betyder att bilderna i bildbanken är till största delen unika.

Picjumbo kan vara ett bra alternativ om du redan gått igenom många bildbanker men inte hittat rätt bild.

Eftersom bilderna är unika behöver du inte heller oroa dig över att du använder samma bilder som alla andra.

2. Negative Space

negative space bildbank

Negative space är en gratis bildbank där fotografer kan dela med sig av sina bilder.

Du kan hitta bilder i många olika kategorier som natur, djur, företagande, mat, teknologi och musik.

Negative Space har inte riktigt lika många bilder som t.ex. Unsplash eller Pexels. Bilderna jag hittade var för de mesta inte lika visuellt intressanta som de jag hittat i andra bildbanker.

Det som är bra med denna bildbank är att alla bilder är unika, så om du inte hittar det du behöver på andra gratis bildbanker kan du testa Negative Space.

3. Freepik – Bildbank med gratis illustrationer

freepik gratis bildbank

Att använda illustrationer på webben har blivit allt vanligare. Med illustrationer kan du ge en fräsch och modern look till hemsidan.

Men det är inte lika lätt att hitta gratis bildbanker som har illustrationer av hög kvalitet. Freepik skiljer sig från andra bildbanker genom att vara en speciellt bra bildbank för gratis illustrationer.

För att använda illustrationerna måste du för det mesta ha ett program som kan öppna .eps, eller .ai filer, som t.ex. Adobe Illustrator.

Detta är eftersom illustrationerna oftast laddas ner i originalformatet för att göra det lättare att editera dem.

4. Stokpic

stokpic gratis bildbank

Detta är en bildbank som startats av en person, på samma sätt som picjumbo.

Stokpic startades av Ed Gregory då han ville ge ut sina oanvända bilder, vilket ledde till att han fick tusentals nedladdningar. Alla bilder på stokpic är antingen tagna av Ed, eller av andra fotografer specifikt för Stokpics bildbank.

Bilderna kan användas hursomhelst på hemsidan, det enda som inte är tillåtet är att sälja bilderna.

5. Kaboompics

kaboompics gratils bilder för hemsida

Kaboompics är en till gratis bildbank som startades av en fotograf, Karolina Grabowska. Alla foton i bildbanken är tagna av henne och det är gratis att använda dem på hemsidan.

Eftersom fotona har tagis av en person, finns det ett mindre urval av bilder, men det betyder också att alla bilder är av hög kvalitet.

6. Undraw – Bildbank med gratis illustrationer

undraw bildbank

Om du behöver gratis illustrationer för din hemsida, är detta en fantastisk bildbank. Allt du behöver göra är att söka efter illustrationer och ladda ner dem i .svg, eller .png format.

Eftersom illustrationerna skapats av en person som har gett dem Creative Commons-licensen, behöver du inte nämna vem som skapats illustrationen.

7. Startup Stock Photos – Bilder för startups, bloggare och frilansare

startup stock photos bildbank

Idéen bakom Startup Stock Photos är att erbjuda gratis bilder som lämpar sig väl till startups, bloggare, frilansare, designers och utvecklare.

De flesta av bilderna är unika för bildbanken (men jag har sett några av bilderna dyka upp på andra bildbanker) och har Creative Commons-licens.

Det betyder att du fritt kan använda bilderna på din hemsida, utan behöva nämna, eller länka tillbaka till bildbanken.

8. Freerange Stock

freerangestock bildbank

Denna bildbank har erbjudit gratis bilder sedan år 2007.

Bilderna är antingen tagna av deras egna fotografer, skickade in av fotografer världen runt, eller tagna från andra bildbanker och hemsidor som erbjuder bilder med Creative Commons-licensen.

För vissa av bilderna har de även köpt licensen, vilket tillåter dem att distribuera bilderna på sidan. Detta betyder att denna bildbank har väldigt många gratis bilder so mdu kan använda på hemsidan.

9. Unsplash – Flest gratis bilder till hemsidan

unsplash gratis bilder för hemsida

De flesta som har sökt efter gratis bilder för hemsidor har säkert använt Unsplash.

Unsplash är en gratis bildbank, möjligtvis den största på webben. Bilderna har skickats in av fotografer runtom i världen och de är för det mesta av väldigt hög kvalitet.

Du kan hitta gratis bilder till vilket ändamål som helst på Unsplash. Alla bilder från Unsplash kan användas utan tillskrivning.

10. Stocksnap

stocksnap bildbank

Det är ingenting som skiljer denna bildbank från andra gratis bildbanker för företag, men de har väldigt många gratis bilder av hög kvalitet.

På samma sätt som Unsplash har de flesta av bilderna skickats in av professionella eller hobby-fotografer. Därför finns det så många bilder att välja från i denna bildbank.

Om du inte hittar det du söker efter på en annan bildbank, kan Stocksnap vara ett bra val. Alla bilder från StockSnap kan användas utan tillskrivning, eftersom de använder Creative Commons-licensen.

11. Humaans – Gratis illustrationer av människor

humaans gratis illustrationer

Med Humaans kan du skapa dina egna illustrationer av människor i olika situationer. Du kan kombinera hår och klädstilar och placera figurerna på olika bakgrunder.

I paketet inkluderas bl.a. olika klädesplagg, hårstilar, olika kroppsställningar och olika färgpaletter.

Men tänk på att detta inte är en snabb lösning, eftersom du måste skapa illustrationerna själv från olika komponenter. Alla illustrationer i paketet har Creative Commons-licensen.

12. Life of Pix

lifeofpix bildbank

Bilderna i denna bildbank är tagna av många olika fotografer och kurerade, på samma sätt som Unsplash och flera andra gratis bildbanker. Du kan därför hitta det mesta som du behöver i denna bildbank. Alla bilder i bildbanken har Creative Commons-licensen, så du behöver inte nämna vem som tagit bilden eller bilderna.

13. Gratisography – Färggranna bilder som sticker ut

gratisography bildbank

I denna bildbank kan du hitta unika bilder som du inte kan hitta någon annanstans. Idéen med Gratisography är att de endast laddar upp bilder som har mera personalitet än de flesta bilder i bildbanker. Bilderna du hittar här är färggranna och har mera attityd. Jag har själv svårt att hitta bilder som jag kunde använda i denna bildbank, men dom du vill sticka ut kan Gratisography vara ett bra val.

14. ISORepublic

isorepublic bildbank

Det är inget som egentligen skiljer ISORepublic från andra gratis bildbanker. Jag har sett många av bilderna på denna bildbank på andra gratis bildbanker. ISORepublic erbjuder kurerade bilder med Creative Commons-licensen. ISORepublic tillåter fotografer att skicka in sina bilder, men de har en väldigt hög kvalitetskontroll.

15. Jay Mantri

jay mantri naturfotografi

Jay Mantri är en fotograf som laddar upp bilder han tagit på sin hemsida. Om du behöver fotografier av natur och städer med Creative Commons-licensen, kan denna bildbank vara ett bra val.

16. Pixabay – Många gratis bilder till hemsidan

gratis bildbank

Pixabay är en av de största gratis bildbankerna. Pixabay erbjuder en enorm mängd bilder under Pixabay-licensen. Pixabay licensen innebär att du fritt kan använda bilderna, utan att nämna vem som tagit bilden, men du kan inte t.ex. ladda upp bilderna på en annan bildbank. År 2017 fanns det över 1 miljon bilder uppladdade på Pixabay. Pixabay drivs av pengar som skänks frivilligt av användare. Bilderna i bildbanken kureras av anställda vid Pixabay för att se till att de har en hög kvalitet. Pixabay erbjuder också gratis videor som kan användas på t.ex. hemsidor. År 2017 köptes Pixabay och Pexels, en annan gratis bildbank upp av Canva.

17. Death to Stock – Kreativa, unika bilder till hemsidan

bildbank

Idéen med denna bildbank är att erbjuda unika bilder för webben som sticker ut ur mängden. De som skapade Death to Stock ansåg att det fanns allt för många liknande, tråkiga bilder på webben. De betalar fotografer och konstnärer för att skapa bilder som inte går att hittas någon annanstans.

Tyvärr kan du inte söka efter bilder på Death to Stock utan att betala, men du kan gå med på deras e-postlista för att få gratis bilder till din inbox. För 15$ per månad kan du få tillgång till alla bilder.

18. Splitshire

gratis bildbank

Splitshire är en gratis bildbank som skapades av en fotograf som behövde ett ställe att ladda upp sina oanvända bilder. Alla bilder i denna bildbank är tagna av en fotograf, så därför är urvalet av bilder inte lika stort som på t.ex. Unsplash. Bilderna på Splitshire har laddats ner över 2 000 000 gånger och har använts även på stora hemsidor som Huffington Post och CNN. Du kan därför vara säker på att bilderna i denna bildbank är av hög kvalitet. Du kan fritt använda alla bilder i denna bildbank, utan tillskrivning. De erbjuder också gratis video som du kan använda i dina projekt, t.ex. i bakgrunden på din hemsida.

19. Libreshot

bildbank

Bilderna i denna bildbank har tagits av en man, Martin Vorel. Här finns många gratis bilder av arkitektur, natur, människor i stadsliv, teknologi och företagande. Det finns inte ett enormt urval av bilder, men de bilder som finns är av bra kvalitet. Du behöver inte nämna varifrån bilderna är ifall du använder dem på hemsidan.

20. Fancy Crave – Kurerade gratis bilder från webben

bildbank

Till skillnad från andra bildbanker är det inte möjlig att söka efter bilder i Fancy Craves gratis bildbank. Istället erbjuder de gratis kurerade bilder i deras blogginlägg. Om du söker efter många bilder av ett visst motiv kan detta vara rätt bildbank för dig.

21. Vintage Stock Photos – Gamla bilder som skannats in

vintage retro bildbank

Vintage Stock Photos erbjuder gratis gamla bilder som skannats in och digitaliserats. Denna bildbank är perfekt ifall du behöver bilder med en vintage- eller retro look för din hemsida eller blogg. Till skillnad från många andra bildbanker är bilderna inte alltid tagna av professionella fotografer, så kvaliteten på bilderna kan variera, men det är också en del av charmen.

Vem borde använda gratis bilder på hemsidan?

Om du vill ha en riktigt bra hemsida är det bäst att hyra en professionell fotograf för hemsidan, men om du inte har råd med det eller tillgång till en fotograf så är det näst bästa alternativet att använda en gratis bildbank. Det är inget fel på det och även många stora företag använder gratis bilder, speciellt i deras blogginlägg. Gratis bildbanker passar bra för småföretag som inte har råd att betala för en licens för varje bild på hemsidan från en betald bildbank.

Content