3 sätt att se hur många besökare en hemsida har

Se hur många besökare en hemsida har

Det finns flera olika sätt att se hur många besökare en hemsida har. Om du själv äger hemsidan, behöver du inte gissa, utan du kan du använda dig av Google Analytics, ett gratis analysprogram som du kan koppla till hemsidan.

Men, om du vill veta hur många besökare en hemsida som du inte äger har, är det lite knepigare, och det är svårt att få exakt information om mängden besökare.

Som tur finns det flera olika verktyg som skapats för detta ändamål, och du kan också använda dig av andra knep för att lista ut hur många besökare en hemsida har.

Till näst kommer jag att berätta om 3 olika sätt du kan använda för att analysera hur många besökare en hemsida som du inte äger får.

1. Använd ett verktyg som uppskattar antal besökare på hemsida

Det finns två olika sorters verktyg som kan uppskatta mängden besökare på en hemsida:

  • Verktyg som uppskattar mängden besökare från alla källor totalt. Dessa verktyg uppskattar mängden besökare från alla källor, som t.ex. sökmotorer som Google, social media, och via länkar som leder till hemsidan.
  • Verktyg som endast uppskattar mängden besökare från sökmotorer som Google. En stor del av alla besökare på en hemsida härstammar från sökmotorer som Google. Dessa verktyg uppskattar hur många besökare hemsidan får organiskt då hemsidan syns i sökresultat på sökmotorer, och folk klickar på länken till hemsidan.

Se hur många besökare hemsidan har från alla källor

Ett av de bästa verktygen för att uppskatta hur många visningar en hemsida får överlag är SimilarWeb. Tyvärr fungerar SimilarWeb inte bra för mindre hemsidor, eftersom deras uppskattning baseras på en relativt liten grupp av internet-användare. Ifall gruppens användare inte har besökt hemsidan, kan inte SimilarWeb visa någon data för hemsidan.

Ett annat alternativ är Alexa, ett gratis tillägg till Chrome-webbläsaren som kan ge statistik om hemsidor. Alexa fungerar också bara för hemsidor som har mycket traffik.

Analysera mängden besökare en hemsida har från sökmotorer

Se hur många besökare en hemsida har med SEO-verktyg

Några exempel på verktyg som används vid sökmotoroptimering som kan göra detta är Ubersuggest, ahrefs, SEMRush, SERanking och Mangools.

Av dessa verktyg är endast Ubesuggest gratis, men både SEMRush, SERanking, ahrefs och Mangools har en gratis försöksperiod så att du kan testa verktyget och se hur många besökare en hemsida har.

Dessa verktyg ger endast en snäv bild av mängden besökare en hemsida får, eftersom de endast räknar mängden besökare från sökmotorer.

De räknar inte t.ex. besökare som kommer till hemsidan direkt genom att skriva in hemsidans address i webbläsaren, eller via länkar på webben som leder till hemsidan.

Därför kan du anta att hemsidan får fler besökare än vad verktygen anger, speciellt om det är frågan om ett etablerat företag som använder pengar på marknadsföring.

2. Se ifall hemsidan anger mängden besökare per månad

Ifall det är frågan om en större hemsida som tillåter annonsering som t.ex. en blogg eller en nyhetshemsida kan det hända att de anger hur många besökare hemsidan har per månad. Detta är så att marknadsförare kan få en bild av hur lönsamt det är att göra reklam på hemsidan.

Det kan hända att det kan vara svårt att hitta denna sida. Om det inte finns en länk till sidan i t.ex. menyn på hemsidan kan du testa söka på t.ex. ”site:exempel.com annonsering” på Google för att hitta sidan, om den finns.

3. Kontakta ägaren av hemsidan om annonsering

Om det är frågan om en hemsida som tillåter annonsering, kan du kontakta ägaren av hemsidan och fråga hur många besökare hemsidan har, och om du får göra reklam på hemsidan.

Men gör inte detta ifall du inte verkligen är intresserad av att göra reklam på hemsidan, så att du inte slösar folks tid.

Slutsats om att analysera mängden besökare på hemsidor

Det finns många sätt att ta reda på antal besökare på hemsidor. Det mest pålitliga sättet är att installera ett analysverktyg, men detta fungerar förstås bara på din egna hemsida.

Det näst mest pålitliga sättet är att se ifall statistik om hemsidans besökare nämns på hemsidan i annonseringssyfte.

Med större hemsidor går det också att använda verktyg som SimilarWeb eller Alexa för att få rätt så pålitlig information om antal besökare på hemsidor.

Det enda sättet som fungerar på alla hemsidor är att använda ett SEO-verktyg som uppskattar mängden besökare baserat på hur många besökare hemsidan får från sökmotorer.

Därför rekommenderar jag att du använder ett gratis SEO-verktyg eller att du skaffar en gratis testversion av ett SEO-verktyg för att se hur många besökare en hemsida har.

Content