Unika ikoner kan göra att din hemsida ser extra proffsig ut. I denna artikel får du veta om de bästa ställena där du kan hitta gratis ikoner till hemsidan.
Varför är det viktigt att ha unika ikoner?
Ikoner är som pricken över i:et för en snygg webbdesign. Om du vill ge ett verkligt proffsigt intryck så lönar det sig att skaffa unika ikoner som passar ditt brand bäst. Istället för att nöja dig med ikoner som alla använder, kan du ladda ner gratis ikoner till hemsidan från många olika ställen. Kom ihåg att det lönar det sig att se till att ikonerna har en likadan stil om du använder ikoner från många olika ställen.
- Thenounproject – Största urvalet av gratis (svartvita) ikoner
- Flaticon – Många olika ikoner
- Iconfinder
- Tilda – Simpla, moderna ikoner för landningssidor
- PngTree – Gratis clipart ikoner
- Icons8 – Ikoner med enhetlig stil
- LinearIcons– Simpla, moderna ikoner
- IconShock – Över 2 miljoner ikoner med enhetlig stil
- Freepik – Både illustrationer och ikoner
- IconStore – Helt gratis ikoner för kommersiella projekt
1. Thenounproject – Flest gratis ikoner till hemsidan (svartvita)
På thenounproject kan du söka bland över 3 miljoner unika ikoner som skapats av designers för thenounproject. Thenounprojects mål är att skapa den största samlingen av ikoner på webben. Designers från över 120 länder har skapat ikoner för thenounproject.
Urvalet av ikoner är extremt imponerande. Du kan säkert hitta vad än du behöver i deras ikondatabas. Alla ikoner är endast svartvita, så om du vill färga ikonerna måste du köpa dem individuellt och göra det själv.
För att ladda ner ikoner måste du skapa ett konto. Med ett gratis konto kan du ladda ner ikoner i .svg och .png format, men då du måste länka till hemsidan. Ifall du inte vill länka till hemsida och du vill editera ikonen kostar det $2.99 per ikon.
2. FlatIcon
Flaticon har ett väldigt stort urval av både små och simpla ikoner och större, mera detaljerade ikoner. Det finns både färgade och svartvita ikoner. Eftersom ikonerna har så många olika stilar kan det vara svårt att hitta enskiljda ikoner som har en likadan stil och färgpalett.
Det finns både gratis och betalda ikoner på Flaticon. För att ladda ner och använda ikoner måste du skapa ett gratis konto. Med ett gratis konto kan du ladda ner alla gratis ikoner, men du måste du länka till Flaticon då du använder ikonerna.
3. Iconfinder – Stort urval av gratis ikoner till hemsidan
Med Iconfinder är det möjligt att söka efter både gratis och betalda ikoner. Iconfinder har många gratis ikoner du kan ladda ner.
Iconfinder påminner väldigt mycket om Flaticon. Men Iconfinders licensavtal är lite mera förvirrande, eftersom varje gratis ikon kan ha olika licensavtal.
Det är inte t.ex. tillåtet att editera eller använda visa ikoner i kommersiellt syfte, vissa ikoner kräver att man länkar till IconFinder, medan andra ikoner kan användas fritt utan att länka till hemsidan. Därför måste du se upp så att du följer licensavtalen för varje ikon noga.
4. Tilda – Simpla och moderna ikoner för landningssidor
Tilda har specialiserat på att skapa simpla och moderna ikoner som passar bra för landningssidor. Sammanlagt finns det över 700 ikoner på Tildas hemsida. Det finns ikoner för de flesta olika sorters företag. Alla ikoner har en likadan, minimala stil.
Det är gratis att använda alla ikoner på hemsidan, också i kommersiellt syfte, men du måste länka till Tildas hemsida. Du behöver inte skapa ett konto för att ladda ner ikonerna.
5. PngTree – Gratis clipart ikoner
PngTree har funnits till länge och är ett bra ställe att ladda ner bilder i .png-filformat med genomskinlig bakgrund, men det finns också ikoner på PngTree.
Ikonerna på PngTree är för det mesta stora och mera detaljerade än ikoner på andra sidor. De är inte heller lika moderna. Det är inte heller sagt att det är möjligt att ladda ner ikonerna i vector-format (.svg). Därför har jag svårt att rekommendera PngTree.
För att ladda ner bilder och ikoner måste du skapa ett konto. Med ett gratis konto kan du använda ikonerna, men isåfall måste du länka till hemsidan. För att använda betalda bilder måste du betala $199 per år.
6. Icons8 – Ikoner med enhetlig stil
Alla 150,000 ikoner på Icons8 är skapade av deras egna design-team. De flesta ikoner finns tillgängliga i många olika stilar, från linjeikoner till simpla svartvita ikoner och större ikoner i clip-art-stil.
Största fördelen med Icons8 är att alla ikoner i en viss stil fungerar väl tillsammans. Detta är eftersom alla ikoner designats av samma designers som sett till att ikonerna har en enhetlig stil, vilket är väldigt viktigt.
För att ladda ner ikonerna måste du skapa ett konto. Med ett gratis konto kan du inte ladda ner ikoner i alla format, och du kan endast ladda ner ikoner i låg resolution. Dessutom måste du länka till Icons8-sidan då du använder ikonerna. För $13 kan du ladda ner 100 ikoner per månad i alla format, varefter varje ikon kostar $0.20.
7. Linearicons – Simpla, moderna gratis ikoner till hemsidan
Linearicons skapar simpla linjeikoner.
Du kan ladda ner och använda 170 av deras ikoner gratis, men då måste du länka till Linearicons hemsida.
För att få alla ikoner (de har skapat 1001 ikoner, tillsvidare) måste du betala $59. Du behöver bara betala en gång, efter det får du alla framtida ikoner och du behöver inte heller länka till Linearicons-sida då du använder ikonerna. Inte ett dåligt val, om du gillar ikonerna och du har en mindre budget!
8. Iconshock
Iconshock har över 2 miljoner ikoner i många intressanta och moderna stilar. Iconshock är ett företag som har skapat ikoner i över 15 år. Därför har alla ikoner en väldigt enhetlig stil. De erbjuder ikoner i över 20 olika stilar.
Du kan ladda ner alla ikoner gratis genom att skapa ett konto. Med ett gratis konto kan du endast laddar ner ikoner i .png format, inte .svg. Då måste du också länka till Iconshocks hemsida. Det är inte heller tillåtet att använda gratis ikoner i kommersiella projekt. Ifall du vill köpa ikoner kostar varje ikonpaket $19. Det är också möjligt att betala en månadsavgift för att få tillgång till alla ikoner.
9. Freepik– Både illustrationer och ikoner
Med Freepik kan du ladda ner både illustrationer och gratis ikoner. Nuförtiden ägs Flaticon av Freepik, vilket innebär att alla ikoner länkar till Flaticons hemsida. Men om du behöver illustrationer eller större ikoner är Freepik fortfarande ett bra val.
10. Iconstore – Helt gratis ikoner till hemsidan
Iconstore erbjuder helt gratis ikoner för hemsidor. Ikonerna är skapade av många olika designers. Det som är bra med iconstore är att du inte behöver länka till Iconstores hemsida ifall du använder ikonerna.
Du kan också ändra på ikonerna och använda dem i kommersiella projekt. Men eftersom ikonerna skapats av flera designers har de ingen enhetlig stil, så det kan hända att du måste söka runt en stund för att hitta ikoner med liknande stil.
Tips för användning av ikoner på hemsidan
- Använd ikoner med samma stil, samma linjebredd och liknande, eller samma färgpalett
- Ladda ner, och använd ikoner helst i .svg format, inte .png. Ikoner i .svg-format kan förstoras utan att förlora skärpan och de tar också mindre utrymme.
- Ändra färger på ikoner så att de passar ditt brands färger. Om du använder t.ex. gult och blått i din logo och branding, kan du ändra färgen på vissa former i ikonen till gult och blått. På så vis kan du ge ett proffsigt intryck.
Var kan man hitta gratis logotyp-ikoner av sociala medier?
De flesta hemsidor som har gratis ikoner som jag nämnt ovan har ikoner av de flesta sociala mediers logotyper. Om du bara behöver gratis ikoner av sociala mediers logotyper, som t.ex. Facebooks logotyp, så rekommenderar jag FontAwesomes ikoner eftersom det är helt gratis och det är lätt att lägga till deras ikoner på hemsidan.
Var hittar man gratis flagg-ikoner?
Av de hemsidor som jag nämnt ovan som har gratis ikoner erbjuder FlatIcon ikoner av så gott som alla länders flaggor gratis. För tillfället har FlatIcon över 260 gratis ikoner av flaggor som du kan ladda ner och använda på hemsidan eller i andra projekt. Det enda du måste göra är att länka till FlatIcons sida då du använder deras flagg-ikoner.